Direktlänk till inlägg 6 januari 2009
För många år sedan jobbade jag på ett litet dagis i en liten byhåla.
I köket jobbade kocken S.
Vi var lika gamla, det skiljde bara en dag på oss.
Jag slog mina lovar in på hans revir. Rörde lite i hans grytor och fällde
kommentarer om konsistensen på såser, krämer och dyligt.
Bara för att retas.
Han lagade jättegod mat.
Tidigare hade han jobbat på Hennickehammar, och för några år sen träffade jag honom på Loka Brunn.
En gång bjöd han på en fantastisk dessert. Jag bad om receptet och fick det, nedskrivet för hand.
Det är en guldskatt.
Ni ska få det.
Jag har inte lyckats hitta det på nätet.
Håll till godo...
Gateau Monique
Botten:
300 g mandelmassa
2 ägg
Riv mandelmassan. Blanda med ägg
Grädda i form med löstagbar botten i 200 grader ca 15 min.
Smeten:
250 g choklad. (jag blandar mörk och ljus)
3 ägg
3 dl grädde
1/2 dl kaffe
2 msk konjak (jag hittade essens i affären o blandade ut det med lite vatten)
Smält chokladen i vattenbad. Blanda i ett ägg och två äggulor, en i taget.
Rör i smaktillsatser.
Vispa grädde och äggvita (var för sig) och vänd försiktigt ner i smeten. Slå det på mandelbotten. Frys!
Njut!
Eller som Gustav Svensson säger (i Svensson Svensson):
"Är magen glad så är människan glad!"
VA TRÅKIGT ALLT ÄR! Trött, grinig och less på allt! KAN det bero på vädret?? NÄHÄÄÄÄ.... Little Miss Sunshine, where are you??!! ...
Igår gjorde jag nåt som jag trodde att jag skulle ångra. En kompis med svart bälte i karate tog med mig som tesperson på sitt kick-pass. Han behövde en otränad 50-åring. Att jag inte dog! Nog var det kick alltid. En rejäl spark i baken at...
Innan simningen; migrän. Under simningen; ingen migrän. Efter simningen; migrän. Jag får bo i en bassäng! ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 |
29 | 30 | 31 |
||||
|